Często obserwujesz u siebie podjadanie słodyczy między posiłkami?
Co może być tego powodem? Błędy żywieniowe, brak odpowiednich składników w diecie? A może uzależnienie od cukru? Kompulsywne jedzenie nie jest wynikiem głodu, ale potrzeby komfortu. W ten sposób dajemy organizmowi chwilowe poczucie ulgi i porwę nastroju. Sam cukier wywołuje wiele reakcji, ale przede wszystkim jest UZALEŻNIAJĄCY!
GŁÓWNE PRZYCZYNY SŁODKICH ZACHCIANEK
- brak odpowiedniej ilości snu i przewlekłe zmęczenie
- źle skomponowane codzienne menu (ubogie w makroskładniki, składniki mineralne i witaminy)
- zbyt mała ilość zdrowych tłuszczów w diecie
- zespoły chorobowe, w tym wahania poziomu cukru we krwi, insulinooporność
- zaburzona gospodarka hormonalna
- uzależnienie od cukru
ZDROWA ZAMIANA
- Słodycze typu ciastka, ciasteczka, lody zamień na warzywa lub zdrowe domowe słodkości i wypieki
- Wprowadź do swojego jadłospisu przyprawy, które zmniejszają łaknienie na słodkie. Przede wszystkim: cynamon, chili, imbir, kardamon goździki
- Nie zajadaj nudy, a jeśli widzisz, ze łapiesz po obiedzie kolejną przekąskę i kręcisz się w kuchni – wypij szklankę wody i zrób 10 przysiadów. Sprawdź! – To działa
- Pij dużo wody około 2-3 litrów dziennie
- Wyrzuć z domu wszystkie niezdrowe słodkości!