Sposoby na wzmocnienie organizmu jesienią

W Polsce nastała ZŁOTA POLSKA JESIEŃ. 🍂🍂🍂
Drzewa powoli przygotowują się na zimę, a czy Ty przygotowałeś się na najchłodniejsze pory roku, jakimi są jesień i zima?
Jak to zrobić?
▶️Najważniejszy jest WARTOŚCIOWY POSIŁEK – czyli zadbanie o organizm od środka. W twojej diecie powinny znaleźć się warzywa i owoce ze względu na bogactwo mikroelementów czyli witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
▶️Chłodne, jesienne i zimowe dni częściej rozleniwiają niż zachęcają do uprawiania sportu, jednak mimo wszystko nie warto odpuszczać aktywności fizycznej. Nawet gdy aura za oknem temu nie sprzyja warto wybrać się na spacer, przejażdżkę rowerem lub pobiegać. Sport pomaga dotlenić organizm, a przy tym również wzmocnić odporność, a także zwalczyć codzienny stres, który bardzo często powoduje obniżenie odporności. Koniecznie wybierz taki rodzaj sportu, który lubisz i sprawia Ci przyjemność, aby mieć motywację do regularnej aktywności.
▶️W sezonie letnim wysokie nasłonecznienie zapewnia niezbędną organizmowi zarówno do podtrzymania odporności jak i prawidłowego funkcjonowania organizmu porcję witaminy D. Jednak jesienią i zimą w naszej strefie klimatycznej słońce nie występuje tak często by podtrzymać syntezę witaminy D w skórze. Witamina D odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni, kości, zębów, układu nerwowego, zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, cukrzycy, tłumi objawy alergii i astmy, a także korzystnie wpływa na sprawność układu odpornościowego. Jest to zatem tak istotna witamina dla całego organizmu, że zaleca się jej zażywanie od września do kwietnia.
▶️Zarówno woda, jak i herbatki ziołowe czy świeżo tłoczone soki owocowe i warzywne pite codziennie w ilości przynajmniej 2 litrów pomagają nie tylko nawodnić organizm, ale też usuwają z niego niebezpieczne dla zdrowia toksyny. Kupując butelkę wody, warto wybrać mineralną, zamiast źródlanej, ze względu na zawartość minerałów.
▶️Witamina C odgrywa w organizmie wiele ważnych funkcji. Uczestniczy w procesach syntezy kolagenu, hormonów steroidowych, karnityny, co związane jest z procesem gojenia się ran oraz zrastania kości. Bierze również udział w metabolizmie aminokwasów, tłuszczów, cholesterolu oraz kwasów żółciowych. Witamina C ma również wpływ na odporność organizmu, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w sezonie jesiennym. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać zalecanych dawek tej witaminy, ponieważ w nadmiarze może się przyczynić do powstawania kamieni nerkowych. Jej źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce oraz ich przetwory.
A więc ?
DO DZIEŁA!